Om oss

Reine Jönsson

Under ungdomsåren gav Reine Jönsson en serie uppmärksammade konserter på Kristianstads konserthus, då han tillsammans med en annan ung Kristianstadstonsättare, Björn Larsson, arrangerade konserterna ”Unga spelar musik av unga” åren 1979-1981.

Under dessa år (1979-80) studerade Jönsson musikvetenskap i Lund innan han 1981 började på Musikhögskolan i Stockholm. Åren 1981-85 gick han musikerlinjen med inriktning arrangering och komposition. 1986-90 fortsatte han sina studier med påbyggnadsutbildning i komposition. Under åren på musikhögskolan studerade han bland annat för Sven-David Sandström, Daniel Börtz och Anders Eliasson.

Jönsson har över 60 opus på sin verklista, som innehåller stycken för allt ifrån soloinstrument till stor orkester, elektronisk musik samt ett antal operor. Sommaren 2004 uppmärksammades operan Cecilia och apkungen, en opera utan sångtexter, beställd och uruppförd på Drottningholms slottsteater väckte stort publikintresse och är även visad på SVT. Hans musik är skenbart enkel med ett tydligt melodiskt inslag, men med en rytmisk pregnans och sofistikerad kontrapunkt. Man kan ana österländska influenser, även om det också finns ett genuint skandinaviskt tonspråk och klanger.


Patrik Sörling

är konstnärligt verksam som regissör och koreograf med ett 60-tal föreställningar inom opera, dans och teater bakom sig internationellt såväl som på samtliga av landets stora scener. Genom sin igenkännbara rörelsesignatur, utforskandet av den enkla gestens struktur och en klassisk stränghet i formen har han fortsatt att artikulera styrkan och originaliteten av sin vision.

Patrik har skrivit ett antal manus och libretto för teater och opera.

Läs mer på pavilion.se


CECILIA OCH APKUNGEN

Musik: Reine Jönsson
Regi: Patrik Sörling
Scenografi: Jon Morrell

Uruppförd på Drottningholms Slottsteater och inspelad för SVT. Den kinesiska fabeln om Apkungen berättad samtidigt med en fiktiv historia om stenarbetaren Cecilia som via ostindiska kompaniets skepp hamnar i Kina och träffar skådespelaren som spelar Apkungen.


STRÄNDERNAS SVALL

Musik: Reine Jönsson
Regi: Patrik Sörling
Scenografi: Monika Frelin

Opera i tre akter av Reine Jönsson med libretto av Magnus Carlbring efter Eyvind Jonssons roman. För utsålda hus på Vadstena Slott.

Baserad på Eyvind Johnsons roman. En pacifist och krigshjälte återvänder hem, tvingad att återställa ordningen. Han lägger ner sitt vapen men griper det igen. Hur får man slut på en strid utan att strida? Detta musikaliska allkonstverk tog hela bröllopssalen i besittning med många parallella skeenden inför en fascinerad och omtumlad publik.

nyskapande opera med premiär hösten 2022.

fb. ig.